Баклава без захар

Продукти:

  • 1 пакет кори за баклава;
  • 350гр. петмез от фурми;
  • 1 ч. л. канела;
  • 100гр. ситно смлени орехи;
  • 100гр. ситно смлян Пекан орех (Американски орех);
  • 100гр. ситно смлян шамфъстък;
  • 250 мл. вода;
  • Олио за намазване на корите.

Баклава без захар

Всеки има изпитана рецепта за баклава, все пак е един традиционен и много обичан десерет. Лично аз винаги свързвам приготвянето на баклава с коледните празници🎅. Имам детски спомени как се чукат орехи, след като се приготви баклавата се оставя на терасата на студено и т.н.

В тази статия ще ви покажа алтернативен вариант на стандартната рецепта за баклава. В тази рецепта ще приготвим вкусна и сочна баклава, но няма да използваме захар🍭. Вместо захар ще подсладим баклавата със петмез от фурми. Фурмите са чудесна алтернатива за вески, който иска да намали използването на бяла захар. Петмеза от фурми представлява сгъстен сироп от фурми. Тъй като петмезът от фурми е изключително сладък може да се използва като подсладител и е широко разпространен в приготвянето на десерти.

Фурмите съдържат много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н.. Петмезът от фурми е полезен при анемия и мощен имуностимулатор. Понижава вероятността за онкозаболявания и остеопороза при жените, нормализира артериалното налягане, намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

В рецептата за баклава без захар използвах микс от следните ядки- американски- пекан орех, шамфъстък и обикновенни орехи (от ореха на съседите :)). Вие може да добавиете ваши любими ядки.

Баклавата с петмез от фурми по нищо не отстъпва по вкус и сладост от стандратната баклава със захар, така, че ако искате да направите една идея по-здравословна баклава, вижте рецептата за баклава без захар.

Вижте и останалите рецепти за десерти в сайта-тук.


Баклава без захар

Сироп:

В тенджера изсипваме петмеза от фурми, добавяме 250 мл. вода и 1 ч. л. канела. Разбъркваме всичко и оставяме да поври за около 10 минути. След 10 минути сваляме от котлона и оставяме сиропа да изстине.

Редене на корите:

В голяма тава слагаме хартия за печене. Намазваме хартията с олио и започваме да редим корите за баклава. Слагаме кора, след това олио, после още една кора, отново олио и след това слагаме от ядките. Така повтаряме в тази последователност докато ни свършат корите и ядките. След като приключим с реденето на корите, намазваме последно добавената кора с олио и поръсваме с ядки.

Режем на квадратчета и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Вадим от фурната и поливаме с изстиналият сироп. Така оставяме да попие добре сиропа, около 3-4 часа, но най-добре е да престои една нощ, за да стане сочна баклава.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.