Бебешка супа с моркови и картофи

Продукти:

 • 4 моркова;
 • 3 картофа;
 • краве масло;
 • сол;
 • магданоз;

Бебешка супа с моркови и картофи

Ето дойде и момента за бебешка рецепта! Ако не ви се четат размислите и страстите, цък тук, за да видите направо рецептата 🙂

Дълго време отлагах и си казвах, че бебешките рецепти са нещо много специфично и индивидуално и се притеснявах да кача рецепта в сайта. Но в крайна сметка се реших да споделя какво готвя на бебешора вкъщи. Винаги е доста деликатно като се подхване темата за хранене на бебето. Има доста разнородни мнения, похвати и схеми за захранване.

Не харесвам крайностите, не искам да се нагърбвам  и със заключения  какво е правилно и грешно и как трябва да се храни едно бебе. Без претенции, че съм експерт, без амбиции, без това е правилно и така се прави, без това е мега био и полезно за вашето бебе. Без аз съм супер мама, защото му пасирах два моркова и му готвя, а пък видиш ли ти даваш готово пюре. И аз давам готови пюрета, давам детска кухня, давам и сол и сладко и глутен и изобщо всичко давам. Без аз сега ще ви науча. Не, това няма да са такива рецепти. Това е споделяне на рецепта, не, не, дори не е и рецепта. Това е споделяне на това, какво приготвям от време на време на бебето.

Със сигурност има доста по-успешни, апетитни и полезни предложения в други кулинарни сайтове, но това си е моят сайт  и ще ви покажа какво аз правя. 😀
Моля не ме съдете строго, не приемайте нещата и сляпо. Преценете дали ще изпълните стриктно рецептата или ще я модифицирате спрямо вашите виждания и потребности на детето ви. И не на последно място много ще се радвам да споделите мнение ако сте приготвили тази супа на вашия мъник. Или да споделите ваша рецепта ,която приготвяте на децата си.

Малко уточнения за бебешката рецепта:

 • Рецептата е подходяща за бебе над 5 месеца. (Поне по моите разбирания)
 • Водата, която използвам за сваряването на зеленчуците е изворна вода. (Девин-изворна с розовия етикет)
 • Солта, която използвам  е хималайска сол.
 • Кравето масло е домашно приготвено гхи масло.  Но и обикновено краве масло ще свърши същата работа. Просто на мен ми е по-ароматно и по-вкусно с този вид масло.
 • Подправките в рецептата като количеството са много малко. Идеята е да добавите една щипка сол, за да е по-вкусно за вас и за детето.
 • За да е по-хранителна супата може да добавите едни или два начупени бебешки сухарчета.

Проблем с домашно приготвените бебешки храни

Лично аз имам проблем с домашно приготвените ястия за бебета. И за мен този проблем е, че няма как да направя порциона точно за едно хранене. Дори количеството супа, което приготвям да е по-малко от обикновено, пак минимум ще имам един литър бебешка супа.

И сега въпроса е какво да я правя този литър „безвкусна супа“? Нали бебето трябва да се храни разнообразно, нали се редува един ден зеленчуци, на следващият ден зеленчуци с месо?

За мен решението на този проблем беше да готвя супи, които  и аз хапвам и да преизползвам приготвената супа и на следващият ден като добавя месо към нея.

Ето пример – правя 1 литър обезсолена бебешка супа. Слагам на бебето черпак и половина от супата, а аз си сипвам 2, 3 черпака. За себе си добавям сол, сирене дори и люто. Така за два дни когато и аз ям от супата, без проблем свършваме работа както за моят обяд така и за бебешкият.

За преизползването на бебешката супа правя следното нещо.

Деня когато съм приготвила супата я давам на детето за обяд. Като в този ден  давам и твърдо сварен жълтък. Като тук може да добавите твърдо сварения жълтък към супата или да го дадете отделно. Както предпочита детето.

На следващият ден когато трябва да яде зеленчуци с месо, взимам отново супичката и към нея добавям готова заготовка с месо. Има такива на Plasmon, Hipp или Gerber. Може да бъде пилешко, пуешко. Вие преценявате какво месо да добавите.

Така и на следващият ден детето яде от супата.

На третият ден ако е останало нещо го дояждам аз 😜


Бебешка супа с моркови и картофи

1.Обелваме и измиваме морковите и картофите.

2.Нарязваме ги на едри парчета и ги слагаме в тенджера.

3.Добавяме 1л. студена вода. И оставяме зеленчуците да се сварят на слаб огън.

4.След 15-20 минути зеленчуците са напълно готови и можем да ги пасираме до получаване на кремообразна смес.

5.Добавяме около една супена лъжица краве масло, щипка сол и магданоз за аромат и вкус.

6.Разбъркваме добре и връщаме на котлона за още 5 минути.

7.И готово! Бебешката супа от моркови и картофи е готова.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.