Домашна питка със сирене

Продукти:

  • 1 кг. брашно (+ още малко количество необходимо за замесването на тестото);
  • 2 яйца;
  • 1 кубче мая;
  • 1 с. л. оцет;
  • 400гр. кисело мляко;
  • 1 с.л. захар;
  • 3 с.л. олио;
  • 1 ч. л. сол
  • Краве масло (около 60 грама).

Домашна питка със сирене

Правенето на питка ме ужасяваще, но както повечето неща, от които ме е страх или не искам да ги правя, рано или късно съдбата ме принуждава да действам. И така дойде денят за правенето на домашна питка със сирене. Повода за омесването на питката беше ритуала прощъпулник. Затова на питката ще видите декорация от едно бебшко стъпало :). Имах огромно желания да омеся лично аз питката, въпреки страха от провал. Крайният резултат беше много мека и вкусна питка със сирене, която се хареса на абсолютно всички. По-скоро, дори бих казала, че вкуса на питката, повече ми напомняше тутманик, отколкото стандартна хлебна питка. Но този нетърсен ефект много ми допадна, така че смело действате с тази рецепта за домашна питка със сирене. Освен рецептата за домашна питка със сирене, може да видите и тази рецепта за Кифлички със сирене.

Наистина се получи много вкусна питка със сирене, а приготвянето и не е сложно и трудоемко.

Казват, че месенето на хляб има терапевтично действие и помага за освобождаването на натрупания стрес, така че давайте да замесим една питка със сирене :D.


Домашна питка със сирене

  1. Кубчето мая се разтваря в 1ч.ч топла вода, в която са добавени лъжицата захар и трите супени лъжици брашно.
  2. Докато чакаме да се активира маята, в по-голям съд пресяваме (поне един път е добре да се пресее, аз пресях три пъти) брашното. След това оформяме кладенче по средата.
  3. В киселото мляко се добавя 1 супена лъжица оцет, разбърква се и се изсипва в кладенчето при брашното.
  4. Отделяме единия жълтък от яйцата (ще го ползване накрая за намазване на питката). Останалите белтъци и жълтъци се разбъркват и се изсипват в кладенчето.
  5. Накрая се прибавят и солта, олиото и активираната мая.
  6. Замесваме средно меко тесто. Разтопяваме краве маслото и взимаме малко количество от него, около една-две супени лъжици, с които намазваме замесеното тесто. Така оставяме тестото да втаса на топло, покрито с фолио около 20-30 минути. После отново замесваме и разделяме на 2 топки.
  7. Всяка топка разточваме на средно тънък лист. Взимаме единия лист и го намазваме с краве масло. Отгоре поръсваме с натрошено сирене. Взимаме втория лист и го поставяме върху първия и отново намазваме с масло и слагаме сирене. Така наредени един върху друг листовете тесто се разрязват на 8, 12 или 16 парчета (Тук вече зависи от големината на тавата, в която ще печете. При мен се получиха 8 ленти.) От парчетата правим кифлички или някаква друга формичка, която ви дойде на ум и подреждаме в намаслена тава. Така наредената питка оставяме още малко да втаса на топло, около 15-20 минути. Реално не е проблем и да се изпече и без второто втасване, така че ако нямате време, директно преминавате към печене.
  8. Загряваме фурната на 180 градуса. Отгоре намазваме питката с предварително отделения жълтък, разбъркан с малко олио. Пече се до готовност, около 40 мин.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.