Домашно босилеково песто
Продукти:
Домашно босилеково песто
Поне за мен аромата на босилека е изключително опияняващ и обожавам да добавям босилек на салати, супи и изобщо има ли босилек, гарнирам почти всички ястия с него.
Отглеждаме домашен босилек в двора и аромата и вкуса му ни радват цяло лято. А пък в края на лятото изсушаваме част от босилека и имаме сушен босилек и за зимата. С пресният босилек гарнираме доста ястия. Тъй като имаме голямо количество босилек, освен прясно откъснат и добавен към различни ястия, разнообразяваме и като приготвяме домашно босилеково песто. Много вкусно и ароматно домашно песто, с което може да овкусите салати, паста или да направите домашни брускети. Домашното босилеково песто е идеално допълнение към Салата Капрезе с Цвекло или пък Пълнозърнести спагети с гъби, кайма, спанак и сушени домати. Ако и вие харесвате разядките вижте рецептата за Хумус със спанак и магданоз. Лесна, бърза и много вкусна рецепта за домашно босилеково песто:
Домашно босилеково песто
1.Босилека се измива и почиства. Използваме само листата на босилека. Трябва да премахнем стъблата и клончетата. За ароматно и свежо песто е най-добре да използваме листенца босилек, които са откъснати непосредствено преди приготвянето на пестото.
2.Слагаме листенцата босилек в блендер заедно с всички останали съставки.
3.Пускаме блендера на силна степен. Ако е необходимо може да добавим малко вода, за да се пасира по-добре и да се получи гладка и хомогенна смес.
4.Готовото песто може да съхраняваме в хладилник до 3 дни. Ако искаме да го съхраним за по-дълго време, след като го сложим в бурканче, доливаме зехтин. Така зехтина образува защитен слой и спира достъпа на въздух и удължаваме срока му на годност. Добре е след всяко отваряне на бурканчето и взимане на песто да доливаме зехтин за по-дълъг срок на годност.
Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.