Домашно сладко от кайсии

Продукти:

  • Кайсии -3,5кг.;
  • Захар-1,5кг.;
  • Лимонтузу (лимонена киселина) – 1 пакетче;
  • От това количество получих 12 бурканчета от 250мл.

Домашно сладко от кайсии

Миналата седмица се сдобих с една малка касетка кайсии от двора на баба. Реших, че е дошъл момента за направата на домашно сладко. Очаквах, че ще е по-трудно, но реално приготвянето е лесно и не се изисква нищо специално. Сладкото от кайсии е чудесно допълнение за палачинки, пържени филийки и други сладкиши. Аз най-често го употребявам като добавка при направата на кекс или го добавям към кисело мляко. В рецептата за боровинкови мъфини използвам сладко от боровинки, а в рецептата за кекс с брашно от спелта сладко от сини сливи, като и в двете рецепти използваното сладко може да се замени със сладко от кайсии. Ето моят вариант за приготвяне на домашно сладко от кайсии:


Домашно сладко от кайсии

1.Първо измиваме кайсиите и махаме костилките.

2.След това в голяма тава нарязваме кайсиите. Първо ги разрязвам на две половинки и след това всяка половинка разделям на две.

3.Поръсваме нарязаните кайсии със захарта и оставяме така да престоят цялата вечер.

4.На другия ден, кайсиите ще са пуснали сок. Разбъркваме сместа и прехвърляме в голяма тенджера. Така на бавен огън, бъркаме докато сладкото се сгъсти.

5.Като получим желаната гъстота слагаме лимонената киселина и разбъркваме сладкото.

6.Пълним бурканчетата с горещото сладко.

7.Затваряме добре капачките и изваряваме бурканчетата във вряща вода за около 10 минути.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.