Домашно сладко от кайсии
Продукти:
Домашно сладко от кайсии
Миналата седмица се сдобих с една малка касетка кайсии от двора на баба. Реших, че е дошъл момента за направата на домашно сладко. Очаквах, че ще е по-трудно, но реално приготвянето е лесно и не се изисква нищо специално. Сладкото от кайсии е чудесно допълнение за палачинки, пържени филийки и други сладкиши. Аз най-често го употребявам като добавка при направата на кекс или го добавям към кисело мляко. В рецептата за боровинкови мъфини използвам сладко от боровинки, а в рецептата за кекс с брашно от спелта сладко от сини сливи, като и в двете рецепти използваното сладко може да се замени със сладко от кайсии. Ето моят вариант за приготвяне на домашно сладко от кайсии:
Домашно сладко от кайсии
1.Първо измиваме кайсиите и махаме костилките.
2.След това в голяма тава нарязваме кайсиите. Първо ги разрязвам на две половинки и след това всяка половинка разделям на две.
3.Поръсваме нарязаните кайсии със захарта и оставяме така да престоят цялата вечер.
4.На другия ден, кайсиите ще са пуснали сок. Разбъркваме сместа и прехвърляме в голяма тенджера. Така на бавен огън, бъркаме докато сладкото се сгъсти.
5.Като получим желаната гъстота слагаме лимонената киселина и разбъркваме сладкото.
6.Пълним бурканчетата с горещото сладко.
7.Затваряме добре капачките и изваряваме бурканчетата във вряща вода за около 10 минути.
Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.