Житен десерт с мед и сусамов тахан

Продукти:

  • 100 гр. жито;
  • 30 гр. сурови тиквени семки;
  • 2 супени лъжици пчелен мед;
  • 2 супени лъжици сусамов тахан;
  • Продукти за две порции.

Житен десерт с мед и сусамов тахан

Лесна и бърза рецепта за житен десерт с мед и сусамов тахан. Този житен десерт е вкусен и доста засищаш, идеален за начало на деня, за да получите енергия за дълго време. Като цяло житото е доста подценявана храна и повечето хора не го харесват или го свързват се неприятни поводи. Но ако дадете шанс на житото и започнете по-често да го хапвате ще се убедите в неговите ползи. Освен вкусно, то има и редица ползи за организма. Ето една малка част от ползите на консумацията на жито- засилва имунитета, подобрява храносмилането заради високото си съдържание на фибри, източник на протеини, съдържа желязо и магнезий. Като цяло ако хапвате по-често жито ще си приемате доста полезни нещница, които ще ви пазят от вируси, болести и ще засилвате организма си, а и също така ще подобрите състоянието на кожата, косата и ноктите. Не на последно място житото е лактогенна храна, тоест ако кърмите е добре да хапвате жито тъй като подобрява производството на кърма. В рецептата за житния десерт има много малко съставки и най-дългата част от рецептата е самото сваряване на житото. Ето рецептата за житен десерт с мед и сусамов тахан:


Житен десерт с мед и сусамов тахан

Първата стъпка е да приготвим житото. Ако слагаме 1 чаша  жито, то трябва да добавим 4 чаши вода за правилно сваряване. За най-добри резултати прочетете препоръките за приготвяне от етикета на житото. Варим на умерен огън до  разпукване на зрънцата.

След като житото е готово го махаме от котлона и добавяме меда и тахана. Смиламе тиквените семки и тях също ги добавяме. Разбъркваме добре и житният ни десерт с мед и сусамов тахан е готов.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.