Канелени сладки с брашно от спелта и лимец

Продукти:

  • 120гр. брашно от лимец ;
  • 120гр. брашно от спелта ;
  • 1 бр. яйце;
  • 4 с. л. мед;
  • 60 мл. слънчогледово олио;
  • ½ ч. л. сода;
  • оцет;
  • 3 ч. л. канела;
  • 1ч. л. ванилия;

Канелени сладки с брашно от спелта и лимец

Идва пролетно време и въобще настроението не е за канелени сладки, които носят коледен аромат, но си купих много готини формички за сладки и нямах търпение да ги изпробвам 😀

За Коледа или за Баба Марта сладките са подходящи за всякакъв повод. Много са вкусни, ароматни и ти се иска да направиш много от тях, за да ги раздаваш на познати.


Начин на приготвяне

  1. В купа разбиваме яйцето, добавяме меда, олиото, канелата, ванилията и содата (капнете две капки оцет върху лъжичката със сода). Всички съставки разбъркваме добре.
  2. В отделна купа смесваме двата типа брашно (добре е преди да смесите двата типа брашно да ги пресеете ако имате сито).
  3. Постепенно, на малки порции започваме да добавяме брашното към купата с мокрите съставки.
  4. Така бавно и на части добавяме брашно, като разбъркваме с бъркалка.
  5. Когато сместа се сгъсти, започваме да месим на ръка, като постепенно добавяме от брашното.
  6. Ако тестото ни стане много гъсто и твърдо и самите сладки ще са такива. Тестото, трябва да е леко лепкаво. Докато месите преценете дали да добавите още брашно или въобще да не слагате цялото. Лично на мен ми се стори, че тестото се разточва прекалено и добавих още малко брашно (този път не правих смес от  брашно от лимец и спелта, а използвах една чаена чаша само брашно от спелта).
  7. Омесваме добре тестото и после го слагаме в купа, която покриваме с фолио и оставяме в хладилник за около половин час.
  8. След това разточваме брашното. Трябва да получим блат с дебелина около 5 мм.  (преди да започнете да разточвате, поръсете с брашно плота, върху който ще работите, за да не ви залепнат формичките и по-лесно да ги отделите).
  9. Изрязваме формичките и ги нареждаме в тава върху хартия за печене (Нека да има малко място между сладките, защото след като се надуят може да се слепнат).
  10. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути.
  11. След като сладките са готови може да ги украсите със шоколад, глазура и изобщо каквото ви хрумне.
  12. Аз разтопих на водна баня тъмен шоколад, като добавих към него две супени лъжици кокосово масло. С получената смес намазах някои от сладките и поръсих с кокосови стърготини.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.