Класически хумус
Продукти:
Класически хумус
Хумуса е толкова популярен, че няма нужда от представяне. И все пак, ако някои не е хапвал хумус, това е паста направена от нахут и сусамов тахан, овкусена с чесън, лимонов сок и подправки. Източник е на фибри, протеини и здравословни мазнини. Има най-различни рецепти за направата на хумус, като в тази споделям вариант за лесен и бърз класически хумус. Вие може да експериментирате и да модифицирате рецептата изцяло по Ваш вкус. Има моменти, в които вкъщи не ни се хапва нещо сериозно, като основно ястие. Тогава си правим хумус, който гарнираме с краставички, моркови, крекери или сухари (или ако ни е cheat day може и царевичен чипс). Ако обичате комбинацията от сладко и солено, този класически хумус ще върви много с тези сладки крекери.
Начин на приготвяне
- В блендер или кухнески робот слагаме тахана и половин чаена чаша вода.
- Блендираме за около 1 минута (Така водата ще се смеси с тахана и няма да се отдели впоследствие).
- Взимаме нахута от консерва или буркан и го премиваме със студена вода (Така изчистваме от люспичките).
- В блендера слагаме нахута, сока от изстисканите лимони, солта и черния пипер.
- Блендираме докато се получи гладка кремообразна смес.
- Дегустирайте, за да видите как е на вкус и дали има нужда от още сол или лимонов сок.
Ако искате консистенцията да е по-кремообразна, добавете още 1-2 с.л. тахан. Вариациите за сервиране са неограничени, така че може да поднесете с абсолютно всичко. Аз гарнирах с червен пипер, мента и микс от семена (сусам, ленено семе, слънчогледови семки)