Кореноплодни зеленчуци с елда и киноа
Продукти:
За соса:
Кореноплодни зеленчуци с елда и киноа
Какво представляват кореноплодните зеленчуци? Кореноплодните зеленчуци представляват зеленчуци, от който се използва тяхната подземна част, коренната част или грудките им. Ето някои от най-известните и полезни кореноплодни зеленчуци: цвекло, целина, моркови, картофи, сладки картофи, ряпа, земна ябълка, пащърнак.
Кореноплодните зеленчуци са идеални за консумация през зимните месеци. Те са много трайни и устойчиви на климатичните условия. Освен това лесно могат да се замразят и в последствие да се приготвят. Така те стават чудесен източник на фибри, минерали и витамини, като в същото време са добър имуностимулатор.
В рецептата за кореноплодни зеленчуци с елда и киноа съм използвала замразен готов микс от кореноплодни. В микса имаше цвекло, пащърнак и сладък картоф. Разбира се, вие може да изберете друг микс или да използвате ваши домашно замразени зеленчуци или пък ако са в сезона направо и пресни. Зависи от вашите предпочитания.
Елдата и киноата са вече известни със техните полезни свойства. Елдата е наричана „зрънце за милиони“, защото е много богата на витамини, минерали и изключително високо съдържание на протеини. Много популярна храна в Русия , където се нарича гречка и е предпочитана храна за спортистите. Също така в елдата липсва глутен, което я прави идеална за хора, които имат глутенова непоносимост. Киноата е наричана суперхрана и в последните години е много разпространена в цял свят като една от най- здравословните храни. Славата и не е напразна, тъй като съдържа протеини, белтъчини, фибри, манган, цинк, магнезий, желязо и фосфор.
В описанието на рецептата ще видите и раздел за сос от босилек, чесън и сусамов тахан, с който овкусявам кореноплодните зеленчуци, елдата и киноата.
Ако елдата ви допада на вкус може да видите рецептата за зелен боб с елда или една бърза и здравословна закуска с елда и кисело мляко.
Ето и самата рецепта за кореноплодни зеленчуци с елда и киноа.
Кореноплодни зеленчуци с елда и киноа
1.Запичаме замразения микс от кореноплодни зеленчуци за 25-30 минути на 200 градуса във фурната .
2.Докато зеленчуците се пекат, измиваме елдата и киноата. Слагаме ги в тенджера и ги заливаме с една чаена чаша студена вода. Оставяме ги да се сварят за около 15-20 минути.
3.След като зеленчуците, елдата и киноата са готови ги изсипваме в голяма и дълбока купа.
4.Докато са още топли добавяме към тях кравето масло, солта и разбъркваме добре.
5.Приготвяме соса по следния начин:
-Измиваме босилека и го слагаме в блендър или кухненски робот.
-Добавяме зехтина, скилидките чесън и сусамовия тахан.
-Добавяме и малко вода, за да се смилат по-лесно съставките и да стане по-гладка консистенцията на соса.
6.След като блендираме всичко, изписваме готовия сос в купата с кореноплодните зеленчуци, елдата и киноата и разбъркваме добре.
Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.