Крекери с цвекло

Продукти:

  • 2-3 малки глави червено цвекло;
  • 3 броя по-дребни картофа;
  • 200гр. брашно;
  • 1 глава лук;
  • 100гр. краве сирене;
  • 1 чаена лъжица сол;
  • Олио;
  • Чубрица и ленено семе.

Крекери с цвекло

Тези крекери с цвекло се получават сравнително лесно и бързо. Идеални са за бърза междинна закуска или като допълнение към вечерята заедно с млечен сос, хумус или различни видове сирена.

Тази рецепта за крекери с цвекло е освен вкусна, но и здравословна. Независимо дали обичате цвекло или не сте голям негов почитател, безспорно има много причини, които го нареждат в списъка на здравословните храни. Ето някои от по-известните ползи на цвеклото за нашето здраве:

  • Комбинацията от антиоксиданти и противовъзпалителни молекули в цвеклото прави тази храна много силен кандидат за намаляване на риска от много видове рак.
  • Цвеклото съдържа голямо количество фибри, които въздействат благоприятно върху храносмилателната ни система.
  • Намалява кръвното налягане и риска от инсулт и инфаркт.
  • Честата консумация на цвекло води до здрави и силни кости.
  • Помага за пречистване на кръвта от токсини и тежки метали.

След като се надъхахме колко е супер да ядем цвекло, нека се върнем към рецептата за крекери с цвекло. При мен приготвянето на крекерите с цвекло не мина точно по план. Не успях да разпределя сместа равномерно и местата където имаше по-малко пюре се получи много тънък слой, който прегоря. Така че, опитайте се да разпределите равномерно сместа и ако е възможно навсякъде да е с еднаква дебелина. И още нещо, не печете прекалено дълго време, тъй като стават доста твърди крекерите. Около  10-15 минути е достатъчно.

Направо запретвайте ръкави и тествайте тези крекери с цвекло.


Крекери с цвекло

Измиваме, обелваме и нарязваме цвеклото, картофите и лука.

Слагаме ги в голяма тенджера и заливаме със студена вода.

Добавяме солта и варим докато напълно омекне цвеклото.

След това пасираме до получаване на гладка и хомогенна смес.

Получава се нещо като пюре.

Изкачваме да изстине и след това добавяме сиренето и брашното.

Объркваме всичко.

В тава слагаме хартия за печене.

Изсипваме сместа и с помощта на лъжица разпределяме равномерно тънък слой.

Накрая слагаме малко олио и поръсваме с чубрица и ленено семе.

Печем на 200 градуса за около 15 минути.

Вадим от фурната и нарязваме на квадратчета или лентички гризините. Поднасяме със чеснов сос или хумус.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.