Крем супа от цвекло
Продукти:
Крем супа от червено цвекло
Не всеки обича да консумира червено цвекло. Някои хора казват, че има вкус на пръст и странен мирис. Лично на мен ми е един от любимите зеленчуци. Харесва ми да го хапвам на салата, печено или варено. Единственото ми притеснение с цвеклото е, че докато го приготвям, кухнята прилича на сцена от местопрестъплението- навсякъде червени пръски и червени петна по ръцете ми… Като правя цвекло се въоръжавам със стари тъмни дрехи, остър нож и търпение 😀
Всичко си заслужава. Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук с редица ползи за здравето ни. Изброявам една малка част от ползите му- подпомага храносмилането(ако имате запек или лениви черва е супер), детоксикира тялото, помага при анемия и диабет, намалява кръвното налягане, силен антиоксидант за организма, забавя стареенето на клетките. Ако тепърва ще опитвате цвекло, започвайте с малки дози и постепенно увеличавайте приема му. Особено ако имате ниско кръвно налягане има опасност да се почувствате замаяни и да имате главоболие при голям прием. Ако взимате фреш от червено цвекло е най-добре да бъде 50% сок от червено цвекло и 50% плод или друг зеленчук. Важно е да се знае, тъй като лично съм патила след един фреш от 500 мл. чисто червено цвекло и след това три часа главоболие, виене на свят и допълнително филмиране като видях, че пишкам розово (това не е страшно, нормално е червеното цвекло да оцвети урината).
За крем-супата от червено цвекло мога само да кажа, че е много вкусна. Допълнително е много готино да хапваш розова супа 😀
Начин на приготвяне
- Измиваме, обелваме и нарязваме цвеклото, картофите, моркова и лука на едри парчета.
- Слагаме ги да врат в подсолена вода. (Водата е около 1,5л. и сложих една супена лъжица сол.)
- Варим зеленчуците до омекване на картофите и цвеклото.
- След като зеленчуците са сварени отделяме с помощта на черпак бульона. След това пасираме зеленчуците до получаване на хомогенна смес.
- Добавяме сиренето и маслото и отново пасираме.
- Сега трябва да определим колко гъста искаме да бъде крем супата. Към получената смес добавяме от бульона, в който са врели зеленчуците. Количеството на добавения бульон зависи от това, колко гъста искаме да стане крем супата. (Аз добавих два черпака от бульона.)
- След като сме получили крем-супа с желаната гъстота я връщаме отново на котлона, за да заври за 1-2 минути. Сваляме супата от огъня и докато е топла добавяме копъра и черния пипер, след което разбъркваме добре.
- Накрая аранжирах с натрошено ленено семе и бадеми.