Мъфини с тиква

Продукти:

  • 2 яйца;
  • 1 чаена чаша захар;
  • ½ чаена чаша кисело мляко;
  • 2 чаени чаши брашно;
  • 100 гр. краве масло;
  • Около 150 гр. печена тиква;
  • 1 пакетче ванилия;
  • 1 пакетче бакпулвер.

Мъфини с тиква

Рецепта за мъфини с тиква. Ако и при вас е имало ситуация, в която имате останала печена тиква, а вече ви е омръзнало да хапвате от нея, тази рецепта ще ви покаже как може да оползотворите изостаналото количество тиква и да го превърнете във вкусни и ароматни мъфини с тиква.

Рецепата за мъфини е добре позната на всички. Мъфините се получават вкусни, независимо дали ги правите с прясно или кисело мляко, дали са сладки или солени. Идеални за хапване по всяко време на деня и са уместни за всеки повод. Лесно всяка една рецепта за мъфни може да се превърне в здравословна рецепта за бебешки мъфини. В сайта има и други рецепти за мъфини, може да ги разгледате за вдъхновение. Но конкретно за тази рецепта за мъфини с тиква ще използваме стандартна и бърза рецепта за направата на мъфините, а ще ги разнообразим като добавим към тестото вкусна и ароматна сладка печена тиква.

Много обичам да хапвам печена тиква, но явно не мога да преценя количеството и всеки път остава в тавата и се чудя какво да правя с останалото количество тиква. Така се роди идеята за рецептата за мъфини с тиква. Ако и вие сте изпадали в подобна ситуация, тази рецепта може да ви помогне. Използвам каквото е останало от печената тиква и го добавям към тестото за мъфини. Резултата е супер вкусни и сладки оранжеви мъфини.

Мъфините с тиква, също така могат да се предложат за закуска или за следобедна закуска на бебета и малки деца. Ако държите да направите мъфините една идея по-здравословни може да замените използването на бялата захар с кафява захар или кокосова захар. А бялото брашно може да го замените с пълнозърнесто. Също така ако нямате печена тиква ще ви свърши работа и бебешко пюре от тиква.

Ето пълната рецепта за мъфини с тиква.


Мъфини с тиква

Разбиваме яйцата и към тях добавяме захарта. Бъркаме докато се разтопи напълно захарта. След това слагаме киселото мляко и отново разбъркваме добре. Накрая добавяме и разтопеното масло и разбъркваме отново.

Пресяваме брашното и към него добавяме ванилията и бакпулвера. След това към течните съставки постепенно почваме да добавяме брашното.  Добавяме постепенно с непрекъснато бъркане, докато се получи гладка смес. Ако прецените, че сместа е много суха може да добавите още малко кисело мляко. Или пък, ако ви се стори прекалено течна добавете още малко брашно.

Накрая трябва да добавим печената тиква. Моята тиква беше предварително нарязана на малки парченца и просто я намачках с вилицата и след това добавих към тестото. Ако вашата тиква е изпечена на цели резенчета заедно с кората, може да отделите тиквата от кората и така да я добавите към тестото. Разбъркваме отново и ще получим гладка оранжева ароматна смес.

В тавичка за мъфини добавяме хартиени формички за печене и почваме да слагаме от сместа. Горе-долу се пада по лъжичка и половина от сместа в едно отделение. Не трябва да са прекалено препълнени формичките за мъфини и обратното, не трябва и да са прекалено празни.

Накрая поръсваме със сурови тиквени семки. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.