Мехлем от невен (сушени билки)

Продукти:

  • 1/2чаена чаша зехтин;
  • ½ чаена чаша кокосово масло;
  • ½ какаово масло;
  • 1/3 чаена чаша изсушени цветове от невен;
  • 1/3 чаена чаша изсушени цветове от жълт кантарион;
  • 4 супени лъжици пчелен восък;
  • 10 капки етерично масло от чаено дърво;
  • 10 капки етерично масло от лавандула.

Мехлем от невен (сушени билки)

Невенът е растение, което обикновено се използва за медицински цели. Има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства, което го прави популярна съставка в природните лекарства. Невенът често се използва за лечение на кожни заболявания като порязвания, изгаряния и обриви, а също така се използва за облекчаване на болка и възпаление.

Домашно приготвеният мехлем от невен е чудесен начин да се възползвате от полезните свойства на това растение. Приготвя се лесно и може да се използва за успокояване и лечение на различни кожни проблеми. Мехлемът от невен също е достатъчно нежен, за да се използва върху чувствителна кожа и е естествена алтернатива на търговските продукти за грижа за кожата, които може да съдържат агресивни химикали.

Интересно е, че според народното поверие невенът е надежден барометър. Ако сутрин цветчетата се отворят, със сигурност може да се очаква дъжд. Ако обаче рано сутрин преди 7 часа са разтворени, без съмнение денят ще е хубав 🙂

Лесна рецепта за домашен мехлем от невен със сушени билки. Вижте как лесно може да си направим мехлем от невен в домашни условия:


Мехлем от невен (сушени билки)

Загряваме на водна баня зехтина, кокосовото и какаовото масло. Добавяме цветовете от невен и жълт кантарион.

Така оставяме билките на слаб огън за около 30 минути.

След това прецеждаме течността. Връщаме билките в първоначалният съд като добавяме пчелния восък и отново загряваме.

Разбъркваме добре съставките докато стане еднородна смес. Добавяме етеричните масла от чаено дърво и лавандула.

Готовата смес се изсипва в бурканче с херметическо затваряне.

Така мехлема от невен може да се използва в рамките на 12 месеца.

*Изображенията в статията са генерирани с AI.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.