Неделен Бананов Десерт за Душата!
Продукти:
Автор на рецептата: Александра Балева
Неделен Бананов Десерт за Душата!
Здравей Elda.bg, С удоволствие следя страничката и се вдъхновявам от рецептите Ви.
Реших днес да споделя моята интерпретация на бананов сладкиш/кекс/десерт, абе всеки може да го определи както пожелае.
Десертът е вдъхновен от създадената ситуация от последните няколко дни в страната, по повод главния герой COVID-19. Както всички знаем, мерките които се взеха ни отнеха главното удоволствие, а именно готово приготвената храна по ресторанти, пицарии, баничарници и най-вече в моя случай – топлите супички в стола на работа. Това мен определено ме затрудни и ме принуди да мъдря всяка вечер различни манджи за да мога аз и моя приятел, да не умрем от глад през деня.
За да можем да се придъжаме към горе-долу здравословния начин на живот, моя милост реши да накупи колкото се може повече плодове, за да не пече повече банички за закуска. За съжаление обаче за 5 дни всичките банани в кутията за обяд на моя принц бяха непокътнати и ето на, на седмия ден, аз реших да ги спася от мъчителна ферментация и да пресъздам моя прочит на домашен кекс.
Та по същество ето я рецептата:
Начин на приготвяне
- Загрях фурната на 200 градуса по Целзий.
- В купа намачках обелените банани.
- В отделна купичка разбърках зехтина и меда, и след това добавих яйцата и разбърках.
- Тази смес прибавих към вече смачканите банани и добавих млякото и смесих хубаво всичките съставки.
- След това добавих содата, ванилията, солта и канелата и отново разбърках.
- Накрая добавих брашното.
- Започнах да бъркам докато не се получи тесто.
- Сега е моментът да кажа, да не си помислите, че трябва да стане тесто като за хляб, не, получава се лепкава смес, която лесно може да се изсипе от купата.
- На този етап можете да добавите и орехите.
- Аз ги начупих и добавих вътре в тестото.
- Вие можете да ги наредите отгоре като за украса. Оставям Вашето въображение да се развихри.
- Сместа изсипах в тавичка покрита с хартия за печене, предварително намазана с кокосово масло. Ако нямате кокосово брашно,може да използвате обикновено масло или пък зехтин, олио, абе каквото Ви е под ръка.
- Намалих фурната на 180 градуса и пъхнах сладкиша за 50 минути или до готовност (Трика с клечката да е схуа, е много добър. Благодаря на този, който го е измислил!)
- Накрая, за да придобие по-красив вид, поръсих с пудра захар.
- И Voilà, моят кекс за неделен ден е готов!
Книгата и чая са пред мен, вируса съм затворила отвън, а на вас пожелавам хубав почивен уикенд, по-малко паника и повече вдъхновение да черпите от тази невероятна слънчева страничка elda.bg.
Усмихнете се, и денят ще бъде прекрасен!