Пълнозърнести спагети с гъби, кайма, спанак и сушени домати

Продукти:

  • 150гр. Пълнозърнести спагети
  • 400гр. Гъби-Печурки
  • 250гр. Кайма
  • 1 глава червен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 200гр. Бейби спанак
  • 100гр. Сушени домати
  • 250гр. Готварска сметана
  • 3 супени лъжици зехтин
  • Сол и Черен пипер на вкус

Много вкусни спагети с гъби, кайма, спанак и сушени домати. Тази рецепта освен, че е изключително вкусна, става и доста бързо. Тези спагети имат много приятен, плътен и „мек вкус“. Почти всичко се приготвя в една тенджера, така че са хем вкусни, но и спестяващи време.

Начин на приготвяне Лирично отклонение 😀

Като бях малка спагетите, които се приготвяха вкъщи имаха „сос“ от лютеница или кетчуп, може и някои друг кренвирш да се е скрил вътре, но не бяха толкова „фенси“ както се правят сега. Или поне ние не ги приготвяхме така. Беше вълнуващо, че ще ядем спагети, защото е нещо по-различно от обичайното…италианско ястие, а не супа топчета 😀 . Така или иначе не ми станаха любими и до ден днешен не съм им фенка. Аз не съм, но другата половина от домакинството ги харесва и то доста, така че реших, че ще се въртят спагети. Спомена ми за спагетите е, че най-много харесвах соса, а самите спагети не. Затова сега не исках да правя соса отделно от спагетите. Исках някак си така да стане, че спагетите и соса да са едно нещо, а не отделни единици и да имат по-богат вкус. Затова начина на пригтвяне го разделих на няколко фази- сваряване на спагетите, приготвяне на сос (или по-скоро да го наречем плънка за спагети) и накрая едно голямо объркване на всичко. Ето рецептата за Пълнозърнести спагети с гъби, кайма, спанак и сушени домати:


Пълнозърнести спагети с гъби, кайма, спанак и сушени домати

Начин на приготвяне:

  1. Спагетите се приготвят както е описано на опаковката. Аз приготвих моите като стоплих 1,5л. вода на електрическата кана (Помагам си по този начин като стоплям водата предварително, когато става въпрос за варене, вместо да чакам да кипне на котлона цялата тенджера с вода…спестявам време).
  2. След като водата се стопли, прехвърляме в тендежра и поставяме на котлона. Слагаме 1 чаена лъжица сол и много малко зехтин.
  3. След това слагам спагетите в тенджерата и варя точно толкова, колкото е описано на опаковката (моите станаха готови за 8 мин.).
  4. Докато се варят спагетите, в дълбока тенджера слагаме зехтин (около 3 супени лъжици). Добавяме нарязания лук, чесън и гъби. Лично аз ги режа малко по-едри. Добавяме малко сол и черен пипeр и разбъркваме. Слагаме пухлупака на теджерата и ги оставяме да се задушат хубаво. От време на време разбъркваме, за да не загори.
  5. Не забравяме, че имаме и врящи спагети, така че си следим времето и като станат готови ги прецеждаме с гевгир и ги оставяме настрани докато приготвим соса-плънка.
  6. След около 10-15 мин. би трябвало зеленчуците да са омекнали и към тях добавяме каймата.
  7. Времето е много ориентировъчно и зависи от силата, с която вашата печка работи, така че просто следете как се променя външният вид на съставките- да омекнат, да станат по-златисти, може да си дегустирате на воля. Регулярно разбъквайте да не загори.
  8. След около 10 мин. бъркане и готвене добавяме и спанака и сушените домати към съставките. Оставяме да се задуши за около 5 мин. След това добавяме готварската сметана.
  9. Сега е момента да добавим и спагетите. Изсипваме в тенджерата готовите спагети и объркваме хубаво докато всички съставки се смесят.
  10. Бъркайте, за да не остане соса-плънка на дъното и да се разнесе и хубаво сметаната.
  11. Оставяме на  котлона със слаб огън и непрекъснато бъркане около 5 мин. Така ще се смеси всичко, спагетите ще попият от ароматите на всички останали съставки.
  12. Сваляме от котлона и сервираме с малко пармезан и магданоз.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.