Планиране на седмично меню

Понякога е много трудно да се храним здравословно. Връщаме се изморени от работа, не ни се готви, но сме гладни и се нахвърляме на първото нещо, което видим в хладилника или си поръчваме пица. Не, че е проблем да си хапваме пица. Проблема е, когато хапването на тези „бързи“ храни стане навик.

Едно от нещата, които се научих да правя, за да не се „подхлъзна“ и да се нахвърля върху целия пакет чипс е да планирам храненията си за деня.

Изборът на здравословна храна е много по-лесен, ако отделим време за планиране. Опитвам се да планирам храненото за цялата седмица напред и така знам какви продукти са ми необходими, за да приготвя храната, знам какво ще ям в конкретния ден, знам и какво ще си взема за малка закуска между храненията. По този начин шансовете да изпадна в ситуация, в която съм гладна и се нахвърлям на всичко от хладилника и шкафа със сладките запаси е много малка.

По-долу изброявам няколко от личните си тактики за справяне с безразборното хранене.

Средата е от огромно значение

Нали знаете как социалната среда, хората, с които най-често общуваме ни влияят. Казват, че с какъвто се събереш такъв ставаш. Тази поговорка е доста вярна, но според мен, може да намерим подобна връзка и за храната. Ако сме заобиколени от качествена, здравословна храна има доста по-голяма вероятност да се храним здравословно. Ако около нас има само пакетирани полуфабрикати, най-вероятно ще си хапваме доста често от тях. Един от вариантите да избегнем консумацията на „джънк храните“ е да заменим тяхната консумация с плодове и зеленчуци.

Например ако искаме да ядем повече плодове, може да държим винаги купа пълна с ябълки на кухненската маса. Заменяйте с плодове или зеленчуци хапването между основните хранения. Като гледате филм, нарежете моркови, краставици и ябълки и ги поднесете вместо пуканки или чипс. Нарежете предварително плодове и зеленчуци и ги дръжте в хладилник, така когато изпитате глад си взимайте от вече подготвените здравословни запаси.

Пренаредете шкафа

Каквото и да си говорим „джънковете“ ще присъстват почти винаги в шкафовете ни. Моята стратегия за избягването им е да пренаредя шкафа, в който ги държим, така че да са ми трудно достъпни. Или поне да скрия любимия ми течен шоколад и гризините най-назад, че да ми трябва стол, за да ги достъпя. 🙂

Пренареждам така продуктите, че когато отворя шкафа, виждам първо тахан, орехи, фурми, сушени плодове, ленено семе и едва зад тях слагам солетите, бисквитите и чипса.

Това не означава, че това са забранени храни! Приветствам здравословните отношения с храната и не вярвам в ограничаването и лишаването. Просто смятам, че описаната стратегия за „скриване“ ни помага да правим по-съзнателен избор, когато се наслаждаваме на лакомства, за разлика от това да бъдем импулсивни.

Вода и пак вода

Няма смисъл да споменаваме колко са важни течностите. Задължително е да изпиваме минимум по 1,5 л. вода на ден, за да сме добре хидратирани и да избегнем редица неразположения.

Ако нямаме навика да пием вода, може да използваме стратегията за средата. Поставянето на вода или чай пред мястото, където работим или учим, ни напомня да пием повече течности.

Планиране

Няма съмнение в това, че планирането на храненето ни помага да сме сигурни, че правим полезен избор, избягваме вредната храна и намаляваме шанса да преяждаме.

Другата полза от планирането, освен по-съзнателен избор какво да ядем, е и контрола върху количеството храна, която приемаме. Замисляли ли сте се колко пъти се храните на ден? Не е само основното хранене, а абсолютно всичко, което ядете. Може да е една солета, един бонбон. Това са все неща, които приемаме и трябва да храносмиламе. С направата на план ще може по-осъзнато да знаем какво и колко пъти ядем на ден.

Другия плюс е, че така ще знаем кога е необходимо да ходим до магазина и кога ще готвим. Лично аз се натоварвам, ако трябва всеки ден, особено след работа, да бързам да пазарувам и да готвя. Когато планирам нещата, ходя най-много два пъти в седмицата до магазина и знам, дните, в които е необходимо да приготвя нещо.

Донякъде планирането с храната има и полезен ефект върху семейния бюджет и разпределянето на финансите за храна.

Естествено е да не се придържаме към създадения план на 100%. Всичко се случва и има изненади. Но планирането, дори и да е груба идея, ще увеличи шансовете да се придържаме към плана, поне малка част от времето. Ще имаме по-осъзнат избор за храната, която ядем, по-лесно ще се справяме с чисто битовите неща, като пазаруване и не на последно място ще се доближаваме повече до едно балансирано и здравословно хранене без стрес и ограничения.

За да ни е по-лесно планирането, създадохме седмичен планер за хранене.

Може да разпечатате планера и на седмична база да го попълвате. Добра идея е да го държите на видно място (примерно върху хладилника), за да се подсещате и ако е необходимо да приготвите предварително някои неща, за да следвате плана. Включете и други членове на семейството и заедно измислете какво да е седмичното меню. Така като се ангажират повече хора ще има по-голяма вероятност да се придържате към плана. Дори може да разпределите различни отговорности и всеки да отговаря за различен ден или за определено хранене. Разбира се, плана е само оринтиер и да даде насоки за създаване на седчино меню. Вие може да го доразвиете или да го промените спрямо вашето желание, еждневен ритъм и въображение.

Не е важно, ако не успеете да следвате стриктно седмичния план. Важно е, че ще положите усилия и със сигурност ще се замислите повече за храната, която приготвяте.