Елда със спанак, айсберг и домати
Продукти:
Салата с елда, спанак, айсберг и домати
Тази рецепта си я правя редовно от много дълго време, тъй като винаги имам тези съставки вкъщи. В интерес на истината, аз си я хапвам като основно ястие, но според Иво си е само мезе преди основното ястие 😀 Вие преценете как ще я хапвате. Като си правя салатки за обяд, това не означава, че хрупам само маруля. Опитвам се да направя салата доста по-хранителна и пълна с полезни неща. В тази рецепта за салата има елда, която със сигурност ще ви задържи сити поне 3 часа, има доста зеленчуци и малко полезни мазнини от маслините и зехтина. Казах ви, че си е основно ястие. Доста е засищаща, пълна е с полезни неща, но в същото време не ти е тежко след като си хапнал цяла купа. Експериментите със съставките са безкрайни и със сигурност ще кача още разновидности на тази салата. Бях запланувала тази рецепта по-напред във времето, но Али (племенницата) искаше да направим салата с елда, така че бързо си спретнахме този вариант.
Начин на приготвяне
- Първо приготвяме елдата.
- Премиваме елдата и я слагаме да се вари в съотношение 1:2 за около 5 минути.
- След това сменяме водата, в която варим елдата. Слагаме нова вода в тенджерата и оставяме за още 5-10 минути до пълното сваряване.
- Следващата стъпка е да нарежем спанака, зеления лук, айсберга и чери доматите.
- Слагаме зеленчуците в голяма купа и към тях добавяме сварената елда.
- Овкусяваме със сол, босилек, зехтин и балсамов оцет.
- Разбъркваме добре всички съставки.
- Отгоре добавяме маслините.
- Преди да сервираме може да поръсим с нарязан магданоз и босилек.