Салата с нахут, рукола, тиква и домати

Продукти:

  • 50 гр. рукола;
  • 1 домат;
  • 150 гр. печена тиква;
  • 100 гр. нахут (от консерва или буркан);
  • сол;
  • зехтин;
  • балсамов оцет.

Салата с нахут, рукола, тиква и домати

Имах малко тиква (Признавам си беше предварително изчистена и нарязана :)), но количеството не стигаше за супа, а и не ми се правеше десерт. Реших да изпека тиквата и да направя салата. Получи се много интересна и вкусна салата. Самата тиква е сладникава и се комбинира чудесно с вкуса на руколата, която има леко пикантна нотка. Нахута е богат на протеини и фибри и ни държи сити дълго време.


Начин на приготвяне

  1. Първо изпичаме тиквата.
  2. Почистената от семките и кората тиква се нарязва на малки кубчета. Нареждаме парчетата в тава, поръсваме ги с малко захар и сипваме вода в тавата. Слагаме в загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути.
  3. След като тиквата е готова я изваждаме от фурната и я оставяме да изстине.
  4. Взимаме предварително сварения нахут (или използваме такъв от консерва или буркан) и го премиваме с вода.
  5. След това го слагаме в голяма купа.
  6. В същата купа слагаме нарязания домат, руколата, кубчетата тиква, солта, зехтина и балсамовия оцет.
  7. Разбъркваме всичко и сервираме.
  8. От тези съставки се получава една по-голяма порция салата. (Аз я разделих в две порции. Ако искате да получите повече порции, просто увеличете грамажите на описаните продукти.)

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.