Салата с нахут, рукола, тиква и домати
Продукти:
Салата с нахут, рукола, тиква и домати
Имах малко тиква (Признавам си беше предварително изчистена и нарязана :)), но количеството не стигаше за супа, а и не ми се правеше десерт. Реших да изпека тиквата и да направя салата. Получи се много интересна и вкусна салата. Самата тиква е сладникава и се комбинира чудесно с вкуса на руколата, която има леко пикантна нотка. Нахута е богат на протеини и фибри и ни държи сити дълго време.
Начин на приготвяне
- Първо изпичаме тиквата.
- Почистената от семките и кората тиква се нарязва на малки кубчета. Нареждаме парчетата в тава, поръсваме ги с малко захар и сипваме вода в тавата. Слагаме в загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути.
- След като тиквата е готова я изваждаме от фурната и я оставяме да изстине.
- Взимаме предварително сварения нахут (или използваме такъв от консерва или буркан) и го премиваме с вода.
- След това го слагаме в голяма купа.
- В същата купа слагаме нарязания домат, руколата, кубчетата тиква, солта, зехтина и балсамовия оцет.
- Разбъркваме всичко и сервираме.
- От тези съставки се получава една по-голяма порция салата. (Аз я разделих в две порции. Ако искате да получите повече порции, просто увеличете грамажите на описаните продукти.)