Салата с киноа и цвекло

Продукти:

 • 1 глава цвекло;
 • 1 по-голяма ябълка;
 • 2 моркова;
 • 100гр. киноа;
 • Оцет и сол на вкус;
 • 200 гр. краве сирене;
 • Тиквени семки;

Салата с киноа и цвекло

Предлагам ви рецепта за салата с киноа и цвекло. Тази рецепта е лесна за изпълнение, не трябват кой знае колко продукти, а не на последно място е наистина здравословна салата пълна с много витамини, минерали и протеини. Направо си е модерен супер био хелти обяд и поне за тренда трябва да се опита 😉

Оф топик и малко мрънкане

Снимките този път не ми се получиха и дори мислех да не качвам рецептата, но размислих, че по-добре да споделя вкусната рецепта за салата с киноа и цвекло, отколкото да „събира прах“ на компа 😼

Обратно към рецептата….

Напълно възможно е салатата с киноа и цвекло да се консумира като основно ястие, тъй като киноата и сиренето допълват хранителната стойност и тук не е просто една „зеленина“, която е гарнитура към основното ни ястие. Протеините и въглехидратите в киноата ще ни дадат енергия за дълго време. Така че този вид салата с киноа и цвекло е идеален вариант за обяд или вечеря, незвисимо дали сте на хранителен режим или не.

Също така ми се иска да обърна внимание на ползите от консумацията на червено цвекло, а те наистина са много. Ще посоча само някои от тях:

 • Цвеклото подобрява кръвообращението;
 • Цвеклото намалява кръвното налягане;
 • Цвеклото има антивъзпалителна активност;
 • Цвеклото действа детоксикиращо на организма;
 • Подобрява зрението и издръжливостта на организма;
 • Има превантивна функция срещу рака на гърдата и простата.

Цвеклото може да се консумира сурово в салати или прясно изцедени сокове или пък може да се свари или изпече във фурна, също така да е добавка към различни супи и основни ястия.

Ако го приемате под формата на прясно изцеден сок, имайте предвид, че е добре да започнете консумацията с по-малко количество тъй като цвеклото има силно изразено диуретично действие. Ако приемете по-голямо количество прясно изцеден сок от цвекло има вероятност да ви прилошее, тъй като, цвеклото намалява кръвното и действа силно очистително на организма. (Не е добра идея за сутрешен фреш в офиса💩 )

Затова се препоръчва да се почне с малки дози прясно изцеден сок, и постепенно да увеличавате количеството всеки ден. Не се притеснявайте ако урината или изпражненията ви имат тъмно червен цвят след консумация на червено цвекло, това е напълно нормално. 💗

Ползите от цвеклото, съчетани с киноата прави тази рецепта за салата с киноа и цвекло наистина един здравословен избор.

Особено в студените месеци е добър вариант за превантивни мерки срещу различните вируси.

За да направите салатата с киноа и цвекло ви трябва около 30-40 минути, като тук влиза и времето за сваряването на киноата. Приблизително от посочените продукти излизат две салати.

Ако съм ви убедила в ползите от консумацията на цвекло, предлагам ви да разгледате и другите рецепти на сайта за ястия с цвекло – Крем супа от червено цвекло и Салата Капрезе с цвекло


Салата с киноа и цвекло

1.Обелваме, измиваме и настъргваме червеното цвекло, морковите и ябълката.

2.Сваряваме киноата в съотношение една чаша киноа и две чаши вода. Варим докато зрънцата набъбнат и омекнат (около 15 минути).

3.След като се свари киноата я оставяме да изстине.

4.Изситналата киноа прибавяме към червеното цвекло, морковите и ябълката.

5.Добавяме сиренето и маслините.

6.Овкусяваме със сол и оцет на вкус и разбъркваме съставките.

7.Накрая поръсваме салатата с киноа и цвекло с тиквени семки.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.