Шоколадови бонбони
Продукти:
Много вкусни и лесни домашни шоколадови бонбони. Често ми се прияждат шоколадови бонбони и много ми се искаше да си направя домашни, за да са поне една идея по-здравословни и да знам какво в тях. За приготвянето на рецептата използвах натурален готварски шоколад, но ако нямате такъв или не харесвате вкуса на тъмния шоколад може да използвате и млечен или какъвто имате под ръка.
Начин на приготвяне
- Начупваме шоколада на блокчета и го разтопяваме на водна баня. Как правя водна баня- стоплих вода на електрическата кана. След това прехвърлих вече топлата вода в тенджера, която сложих върху котлона. Сега може да сложите съда, в който ще разтопявате шоколада директно в тенджерата с топла вода. Аз предпочитам да отделям двата съда. Така че, сложих гевгир (или ако имате съд с решетка или дупчици, просто нещо, което да пропуска парата и да държи съда леко повдигнат в тенджерата) върху тенджерата с вряла вода и в гевгира сложих купичката с натрошения шоколад. През няколко минути разбърквах докато се разтопи шоколада. Това е водната баня за разтопяване на шоколад, връщаме се към рецептата .
- След като по-голямата част от шоколада е разтопен добавяме двете лъжици кокосово масло (ползвам най-обикновено студено пресовано кокосово масло).
- Разбъркваме докато шоколада и кокоса се смесят.
- След като се е получила еднородна, супер вкусна и ароматна смес, махаме от котлона и започваме да правим формичките за бонбоните.
- Аз използвам хартиени формички, подобни на тези за мъфини, но по-малки. Може да направите отливката както пожелаете
- Слагаме на дъното на формичката малко от разтопения шоколад.
- След това върху разтопения шоколад слагаме една чаена лъжица лешников тахан.
- Отгоре слагаме отново от разтопения шоколад.
- Завършваме като поръсим с натрошени лешници и кокосови стърготини.
- Слагаме формичките във фризера за няколко часа, за да стегне сместа.
След като бонбонките са стегнали ги изваждаме от фризера и дегустираме 😀