Сладки крекери

Продукти:

  • 1 чаша (250мл.) прясно мляко (може и ядково мляко);
  • 25 мл. оцет;
  • 60 гр. брашно от лимец;
  • 60 гр. брашно от елда;
  • 30 гр. сурови лешници;
  • 30 гр. сурови бадеми;
  • 30 гр. кафява захар;
  • 50 гр. пресни фурми (без костилка);
  • 15 гр. смляно ленено семе;
  • една чаена лъжица сода;
  • една чаена лъжица сол;
  • микс от семена (ленено семе, слънчогледови семки, сусам).

Сладки крекери

Много обичам да си хапвам крекери, бисквитки и разни други вкусотии по време на основните хапвания или като разядка преди основното хапване. Точно поради тази причина се опитвам да направя по-здравословен домашен вариант на сладки крекери, които са с брашно от елда, лимец и ядки. Сладки крекери са, защото имат фурми и кафява захар. Имат леко сладникав вкус и ако също като мен харесвате да комбинирате сладко и солено ще Ви станат любими с комбинация от хумус и различни сирена. Ако не сте фен на смесването на сладко и солено, може да се насладите самостоятелно на сладките крекери за закуска или със следобедното кафе или чай.


Начин на приготвяне

  1. В купа смесваме млякото и оцета. Оставяме да преседи 5 минути, за да вкисне.
  2. Нарязваме лешниците, бадемите и фурмите. (Може да ги сложим и в кухненски робот с функция за накълцване, за да станат на ситни парченца).
  3. След като са минали 5 минути към сместа с млякото и оцета добавяме кафявата захар и разбъркваме докато се разтопи захарта.
  4. В купа изсипваме двата вида брашно и добавяме содата и солта.
  5. Към купата с течните съставки започваме да добавяме сухите.
  6. Първо бавно слагаме сместа с двата вида брашно.
  7. След това добавяме лененото семе и нарязаните ядки и фурми.
  8. Разбъркваме всичко, докато получим лепкава смес. (Текстурата на сместа не е плътна, като на обикновено тесто и е доста по-лепкава).
  9. В тава върху  хартия за печене разстиламе лепкавата смес. Трябва да я разпределим равномерно в тавата.
  10. Отгоре поръсваме микса от семена (Може да комбинирате и други ядки).
  11. Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  12. Пече се до златиста коричка. Проверяваме с клечка за зъби дали остава тесто по клечката, ако няма значи е готово.
  13. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине.
  14. След като е напълно изстинало изваждаме от тавата и нарязваме на квадрати. (Предпочитам по-препечени нещата, така че след като нарязах крекерите ги върнах във фурната за още 5 минути, за да имат по-хрупкава коричка).

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.