Веган кюфтенца от цвекло

Продукти:

  • 3 бр. средно големи глави червено цвекло;
  • 6 бр. средно големи картофа;
  •  3 стръкчета пресен лук;
  • 150гр. спанак;
  • 10 супени лъжици брашно;
  • 1/3 чаена чаша олио;

Веган кюфтенца от цвекло

Рецепта за малки, сладки розови веган кюфтенца от цвекло. Честно си признавам рецептата е малко импровизирана и спонтанна, но все пак се надявам да ви бъде ориентир и да ви вдъхнови и вие да приготвите тези веган кюфтенца от цвекло.

Рецептата за кюфтенца от цвекло се получава сравнително бързо, като най-бавната част е почистването и сваряването на цвеклото и картофите. Реално самото пържене на кюфтенцата от цвекло не отнема време. Може да спестите време, ако използвате вече готово сварено цвекло. В този вариант на рецептата използваме сурово цвекло.

Кюфтенцата за цвекло могат да бъдат и приготвени на фурна, но когато са пържени се получава много приятна хрупкава коричка, а от вътре остават мекички. Напомнят ми на фалавели 😀 Независимо дали са пържени или приготвени на фурна, кюфтенцата от цвекло са много вкусни. Стават чудесни и с добавка млечен сос.

Ето пълната рецепта за Веган кюфтенца от цвекло:


Веган кюфтенца от цвекло

Първо сваряваме цвеклото.

След това сваряваме картофите.

В голяма купа изсипваме свареното цвекло и сварените картофи.

Пасираме или намачкваме с вилица.

Добавяме ситно нарязания спанак.

Добавяме пресния лук, солта и олиото.

Накрая постепенно добавяме брашното и объркваме добре.

Оформяме малки топчица и пържим във фритюрник или в тиган. Всяко кюфтенце се пържи за около 2-3 минутки. След като станат готови кюфтенцата ги изваждаме и поставяме в чиния, в която сме сложили кухненска хартия, за да може да се отцеди излишната мазнина. Може да поднесем кюфтенцата от цвекло със ситно нарязан пресен лук и сос по избор.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.