Великденски козунак с брашно от спелта и стафиди. Рецепта със снимки



Продукти:
За закваската:
За тестото:
Великденски козунак с брашно от спелта и стафиди.
Големи дилеми имах около правенето на козунак. Хем много ми се искаше, хем ме беше страх, защото знаех, че е голяма занимавка. Казвали са ми, че е сложно, трудно и изобщо голямо напрежение и отговорност витае около направата на козунаци.
Другото ми притеснение беше, че не исках да правя козунак с бяло брашно. Предпочитам да не ям бяло брашно, но знаех, че ако използвам брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно, просто няма да стане козунак на конци. Така че, много се чудех какво да правя и дали изобщо да се захващам с направата на козунак.

В крайна сметка прецених, че за всяко нещо си има първи път, а и със сигурност ще е по-добре да си хапнем домашен козунак, било то и с бяло брашно, отколкото да си купим от магазина. Така че, решението беше взето и започнах да правя план за изпълнение.
Реших все пак да експериментирам и да не използвам изцяло бяло брашно. Затова комбинирах 250гр. бяло брашно и 250гр. бяло брашно от спелта.
Разбира се, с тази комбинация не се получава на 100% традиционен козунак на конци. Въпреки това исках козунака да е една идея по-здравословен и да е по-богат на хранителни вещества. Няма никакъв проблем вие да използвате изцяло бяло брашно. Така със сигурност ще получите по-традиционен вкус и текстура на козунака. Планувам дори да направя още няколко козунака, като един от тях със сигурност ще бъде изцяло с бяло брашно.
Решението да комбинирам традиционното бяло брашно и брашното от спелта, дадоха много задоволителен краен резултат. Козунака се получи много ароматен, мек и вкусен.

Все пак искам да споделя някои неща, които бих подобрила при повторно правене на козунак. Ще добавя със сигурност повече захар. Тук ми липсваше сладост. Със сигурност вторият козунак ще има сладко или шоколад. Бих оставила козунака да се изпече още малко и ще удължа времето за печене на 60 минути.
Най-хубавото на приготвянето на различни рецепти за празник, независимо дали е Великден, Коледа или рожден ден е уюта, който се създава около приготовленията за празника. Приготвянето на храната, ароматите или украсата, всичко това създава настроение.
Забавлявайте се, хапвайте си вкусни неща и отделяте време за себе си и близките си.
Та след като разказах за всички размисли и страсти около направата на великденският козунак. Нека да преминем към рецептата. Опитах се да направя снимки на почти всяка стъпка от рецептата, за да е максимално ясно и по-лесно да проследите процеса.
Трябва да е топло
Важно е да уточня, че едно от мистичните условия за направата на козунак е всичко да е топло. Стаята, в която готвите трябва да е поне 26 градуса. Всички продукти и съдове, които използвате, трябва да са леко затоплени. Извадете си предварително яйцата и млякото и ги сложите на топличко. 🙂
Приблизително време за приготвяне
- 30 минути за приготвяне на закваската
- 30 минути за месене
- 3 часа общо за втасване
- Печене – 60 минути
Порции
- 10-12 парчета, зависи колко дебело се нарежат 🙂
Начин на приготвяне
Закваската
Маята и захарта се разтварят в прясното мляко. Прясното мляко трябва да е затоплено, но не и горещо. Добавя се брашното и се разбърква. Оставя се настрани за около 30 мин. Сместа ще се сгъсти, бухне и ще има балончета, или както сe казва ще шупне.
Тестото
Пресяваме двата вида брашно и в голяма тава заедно със солта ги смесваме. В купа разбиваме яйцата, захарта и ванилията. В брашнената смес се прави кладенче.
Ето снимка на моето кладенче, закваската в най-ляво, до нея разбитите яйца със захарта и ванилията и до тях млякото.

В кладенчето изсипваме закваската, сместа с яйцата и постепенно добавяме от прясното мляко.
Млякото е топличко и се добавя поетапно, като започваме замесване на тестото.
Тестото се меси докато стане гладко. Ако много лепне, може да добавим още малко бяло брашно.
След като сме омесили тестото, започваме да месим с разтопеното масло. Маслото се добавя към тестото, по-малко докато се поеме изцяло.

Месим около 20-30 мин. Трябва да се усвои цялото масло и да получим гладко, мазничко тесто.
Ето как излежда моето замесено тесто.

След това слагаме тестото в голям затоплен съд, покриваме го с фолио и кърпа и оставяме да втаса за 2-3 часа.

След заслужената почивка от 2 часа, тестото трябва вече да е втасало и да е доста набухнало.

Изваждаме го и прибавяме към него половината стафиди. Премесваме го отново и го връщаме да си „почине“ за около 30 минути.
След това отново с намазнени ръце го премесваме и разделяме на три равни части.
Трите рула или фитила ги разточваме леко с ръце.
Във всеки един фитил слагаме малко стафиди.


Оплитаме плитка и слагаме в тава покрита с хартия за печене.
Оставяме козунака в тавата да втаса за около 30 минути.
След последното втасване, намазваме козунака с разбит жълтък и филирани бадеми.

Загряваме фурната на 180 градуса и го печем за около 40 минути (тук бих удължила времето на 60 минути).
На 15 минута го проверете и ако е започнал да загаря отгоре, го покрийте с аломиниево фолио.
Проверяваме дали е готов с клечка за зъби. Забиваме по средата на козунака, ако излезе чиста, значи е готов.
Изваждаме от фурната и го оставяме да изтине.
След това се наслаждаме на вкусен козунак 🙂
Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.


Denitsa Veleva
Христос Воскресе! Благодаря ти, Мария, за страхотната рецепта! Макар и след големия празник, аз така се въодушевих тази година, че още не ме оставя ищаха за месене. Придържах се към твоята рецепта максимално, единствено спелтата замених с лимец и добавих по твоя препоръка шоколад и локум към стафидите. Пеках козунака във форма и ми отне 45 минутки. Резултатът е превъзходен, макар че е добра идея да се държи ‘под око’ докато се пече, за да не почернее отгоре! Това става любимата ми рецепта за козунак, другия път ще я направя със 100% лимец. Благодаря ти още веднъж за вдъхновението! Всичко най-хубаво и весели моменти в кухнята и живота ти пожелавам!
Mariya
Воистина воскресе! Благодаря, Деница за милите думи. Много се радвам, че рецептата се е получила. Твоят коментар е едно прекрасно вдъхновение за мен. Заради хора като теб продължавам да развивам сайта. Лимеца е чудесен избор и аз ще пробвам с него. Пожелавам още много кулинарни вдъхновения и много усмивки 🙂