Стартирайки блога, винаги съм знаела, че elda.bg няма да е единствено сайт за рецепти.

Желанието ми е elda.bg да съдържа различни неща, като рецепти, мои си вълнения и разбирания за живота. Най-вече да отразява интересите ми и израстването ми в различни теми, като  кулинария, фотография, изкуство, пътувания, балансиран начин на хранене и още много, много други.

В тази публикация ще разкажа, защо сайта се казва елда. Вече няколко души ме попитаха, защо съм избрала това име. Предварително се извинявам, че се получи доста разхвърляна статия, но още ми е доста развълнувано и явно искам да споделя повече неща.

Ако не Ви се рови из разхвърляните ми емоции, може да скокнете направо до отговора на въпроса – защо сайта се казва елда.

Първо за рецептите

Не съм професионален кулинар и има още мнооого да уча. Готвенето е едно мое хоби. Рецептите в блога са начин да покажа моя прочит на дадена рецепта, да я презентирам чрез снимките, да разкажа история чрез тях, да опиша процеса на приготвяне на ястието. Искам да покажа, че храната може да е вкуса, полезна и поднесена красиво.

Връзка с храната

Не винаги съм имала добра връзка с храната и не толкова отдавна се страхувах да сядам на маса и да се храня. Дълго време мислех, че храната просто се приема от нас, без да ни оказва влияние.

Смятах, че храната, която приемаме попада в нас и ние не я преработваме. От нас се очаква да я изкараме от организма си по възможно най-бързия начин (сещате се – чайчета, шоколадчета, спорт до припадък и др.).

Общо взето приемах, че основната функция на храната е да пълнеем. Много мразех да съм гладна и никога не си приготвях нещо за ядене. Нямах порция, а хапвах нещо „малко“ и набързо. Все пак аз не изпитвам глад и сакън да седна като нормален човек и да изям цяла порция от нещо си.

Не искам да навлизам в подробности, но знам, че всичко се промени в момента, в който приех фразата:  „Човек е това, което яде“ много сериозно.

Този израз, колкото и клиширан да звучи е самата истина. Осъзнах, че храната, която приемам влияе на всичко-настроение, енергия, самочувствие, външен вид, здраве, психика… определя ме отвсякъде.

Разбирайки, че това, което приемам като храна се превръща в мен самата, ми помогна да погледна на храненето по съвсем друг начин. Осъзнавайки това, всичко се преобърна и започнах да чета за състава на различни храни, как влияят на организма ни, какви ползи и вреди имат.

Така се сблъсках с елдата (гречка) и разбрах за ползите и (богата на витамини и минерали, високо съдържание на белтъци, бори се с процесите на стареене на клетките, високо съдържание на фибри и пектин, стабилизира нивото на кръвната захар,  съдържа желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий и др.). Пробвах и установих, че ми понася страхотно и тя стана една от любимите ми храни.

Толкова често я хапвах, че дори колегите се шегуваха, че не ям нищо друго (което не беше далеч от истината, особено в началото, когато тепърва осъзнавах нещата).

Защо елда

Блога носи името на зърнената култура елда. Проучването на свойствата на елдата, приготвянето на различни рецепти, отключиха в мен това желание да приемам отговорно храненето. Да се замислям какво ям, как ще повлияе храната на организма ми, как ще приготвя и сервирам храната. Има сантиментална стойност за мен. Със сигурност не казвам да ядете само елда. Реших блога да се казва елда, защото това беше първата храна, която проучих и от там се запалих и по готвенето и по здравословното хранене. Реших, че няма по-подходящо име ( а и звучи готино :))

Какво за мен означава качествена храна? Това е храна, която има истинска хранителна стойност. Тоест не включва джънк, пакетирани неща, пакетирани неща с етикети „био“, „еко“ или „веган“, не съдържа рафинирана захар, няма мазно, месо, емулгатори, подобрители… изобщо храна, която е преработена.

Края на публикацията

Та обобщението е, че elda.bg е съвкупност от елда – сантименталното ми откритие към здравословното хранене, проучването на свойствата на храните, експериментите с различни рецепти, връзката ми с храната, грешките и напредъка ми с тази връзка и с мен самата.