Здравословен глад

Глад! Да умираш от глад! Истински глад?!

Дали имаме спомен да сме изпитвали подобен глад? Аз лично не съм и съм изключително благодарна, че не ми се е налагало да се стига до такъв предел на силите.

В другата крайност имаме хора, които ядат дори и да не са гладни. Ядат, защото трябва, защото обстановката предразполага, защото са на гости и не искат да обидят домакинята, защото им е скучно или защото гледат филм, защото си забраняват да ядат и точно затова се хранят повече и тн. .

Но настина процента на хората, които ядат когато настина са гладни е много малък.

Глада е доста кофти състояние

Сам по себе си глада го свързваме с негативни неща. Бедност, болест, страх, отчаяние, отпадналост, копнеж. Хората имат вроден страх от това да останат гладни.  Може би има и някакъв спомен от онези години на бедност и липси, когато не е имало нищо по магазините, имало е опашки за хляб, а банани и портокали, евентуално за Коледа. Още по-далеч във времето, ако няма какво да ядеш, ти се превръщаш в храна. Така че, глада като цяло е доста кофти състояние.

Хубавото е, че тези времена вече са отминали, но страха от глад очевидно не.

Здравословен глад, дори звучи някак си неправилно. Мозъка ни отхвърля и не приема, че здравословно и глад могат да са в едно изречение. Особено бабите не могат да се примирят с този термин.:)

Но основната идея на този здравословен глад е в това, че на организма ни, му трябва време да обработи храната, която приемаме.

Това време зависи от много неща, но предимно факторите, които влияят са възраст, количеството и качеството на храната, физическата активност, приема на течности и общото здравословно състояние на човека.

Колко време отнема целият процес? Смята се, че на храната отнема между 24 и 72 часа, за да се предвижи през храносмилателния тракт.* Времето е доста относително, но зависи от това какво сме яли и кога. Една кофичка кисело мляко или една ябълка се обработва различно от пържола, пица или парче торта.

Без почивка

И тъй като ние се храним доста, като казвам ние, имам предвид съвременните хора, в това число и аз. Ядем сутрин, на обяд или пък дори си взимаме нещо „малко“ и преди обяд. После следобед, после на вечеря, после десерт, а може и преди сън.

Това е без всичките безалкохолни сокове, кафета, бири или концентрати, които сме приели. Колкото и изненадващо да звучи и цигарите, които пушим също минават през нашия организъм и ги обработваме.

Непрекъснато се случва и се работи нещо в нашето тяло, няма почивка. Всичко, което се приема от нас от момента на първата отделeна слюнка до последната хапка започват сложни храносмилателни процеси.

И ако  режима на хранене включва тежка, мазна и трудна за обработване храна, нашият организъм е още по-зает, или направо си е затруднен да храносмила.

Поради тази причина, често се появяват редица оплаквания като- умора, проблеми с кожата, храносмилателни проблеми, некачествен сън и дори и по-сериозни заболявания като диабет.

Така, това не е медицинска статия, невъзможно е да направя такава, тъй като не съм медицинско лице, а и не е с цел да ни плаши.

Описвам основните пречки, които затормозяват нашата храносмилателна система.

Глада помага

За да помогнем на нашето коремче и от там на целия си организам да работи по-добре, може да приложим най-простото нещо-глад. Или за да не звучи така стряскащо, нека го наречем почивка от храна.

Това не е нещо ново. От много дълго време хората ползват този метод на глад, като лечение, или най-малкото за по-добър тонус.  Последните години е много популярно под името фастинг.

Има редица статии, видеа, книги разкриващи системите на фастинг.**

Ето най-популярните системи за фастинг:

16:8– 16 часа не се яде (времето за сън е включено в тези часове). Имаме 8 часа, в които може да се храним. Най-често се пропуска закуската, като най-късното хранене е 9 часа вечерта.

5:2 – От 5 дни си избриаме два дни, в които приемаме ограничен брой калории. Тоест намаляваме драстично храната. Ориентировъчни калории в дните с ограничения – за мъжете – 600 кл. к., а за жените 500 кл. к. .

Eat-Stop-Eat – от една седмица избираме два дни, в които не ядем нищо по цял ден.

Аз не искам да се спираме подробно на тях и да говорим в детайли за тези системи. Дали ще наречете лечебния глад, просто глад, почивка или фастинг или ще си измислите друго име, принципа е един-да не се яде в определен период от време.

Не е задължително да бъде по определена система. Важното е да слушате организма си и така ще разберете какво работи най-добре за вас.

Може да пропускате следобедното хапване. Или просто да имате една ранна лека вечеря, само плодове или салата или супа и така отново ще облекчите организма си.

Чувала съм от познати, че не закусват, защото им става тежко и първото им хапване е към 12/13ч. има хора, които не обядват или не вечерят. Всеки има индивидуални хранителни навици, които не могат да се приложат за всеки и да работят по един и същи начин за всички ни.

Какво ще стане ако понякога „гладуваме“

Малко бонуси от здравословният глад:

  • Ще засилим имунитета си.
  • Ще имаме повече енергия.
  • Ще подобрим храносмилането си.
  • Ще подобрим съня.
  • Ще изчистим тялото от токсини.
  • Ще дадем време на нашето тяло да се обновява самичко, без помощ от хранителни добавки и лекарства.

Не на всяка цена

Разбира се, не всичко е на всяка цена. Не е задължително да се спазва глад, режими на глад, фастинг и подобни системи, ако не искаме. Отново това, че при едни хора, глада помага и има подобрения при други е опасен и не е приложим.

Основното е да ядем когато наистина сме гладни, да избираме доколкото е възможно по-малко обработена храна, да се физически активни и да си слушаме организма си. И наистина, нищо няма да ни стане ако  пропуснем хранене. Също така, нищо няма да ни стане и ако не пропускаме хранене.

Така че, бъдете здрави, хапвайте, пийвайте, ходете на разходки и се грижете за себе си.


*Смята се, че на храната отнема между 24 и 72 часа, за да се предвижи през храносмилателния тракт. – Според puls.bg

** фастинг-fasting Ето малко повече информация от други сайтове:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

https://www.bbc.com/future/article/20220110-the-benefits-of-intermittent-fasting-the-right-way

https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156

Две книги от Лидия Ковачева за лечебния глад:

https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/1046367-tselebniyat-glad

https://knizhen-pazar.net/products/books/2978541-gladat-priyatel-i-lekarstvo