Зелен боб с елда (гречка)

Продукти:

  • 450гр. Зелен боб (От буркан или консерва)
  • 1 Глава червен лук
  • 2 Скилидки чесън
  • 100гр. Спанак
  • 200 мл. Доматено пюре
  • 150гр. Елда (Гречка)
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен и червен пипер

Зелен боб с елда

Обожавам да хапвам зелен боб и за голям късмет ми попадна буркан с домашен зелен боб. Тъй като имах и голям пакет елда, реших, че двете неща могат да се комбинират в една доста бърза рецепта. За около половин час приготвих много вкусно, но и изключително полезно ястие. Става да се хапва и топло и студено. Важното е, че става лесно, вкусно и после ти е леко на коремчето 🙂


Начин на приготвяне

  1. Слагаме малко зехтин в дълбок тиган и задушаваме лука.
  2. След това добавяме чесъна и спанака. (Аз имах спанак от консерва, но ако имате пресен или замразен пак ще свърши работа)
  3. Слагаме сол и черен пипер.
  4. Оставяме около 5-10 минути да поомекне спанака.
  5. През това време измиваме елдата. (Премивам със студена вода на чешмата преди да я сложа да се вари, за да паднат разни люспички и мърсотия)
  6. Слагаме я да се вари в тенджера. (Имах от по-тъмната елда, водят я печена елда. На мен лично ми харесва повече вкуса на този вид елда, но Вие ако имате друг вид пак ще може да я използвате. Варя елдата в съотношение 1:2, тоест слагам два пъти повече вода, отколкото е съдържанието на гречката. 150гр. елда се събират в една чаена чаша, в този случаи водата, която ще е необходима за сваряването на елдата е две чаени чаши вода.)
  7. Оставяме елдата да ври около  5минути.
  8. През това време към тенджерата с лука, чесъна и спанака добавяме и зеления боб.(Използвах предварително приготвен домашен зелен боб от буркан, като може да използвате и от консерва. Идеята е, че трябва да е предварително сварен. Ако имате пресен ще трябва да го сварите и тогава да го добавите съм останалите съставки.)
  9. Разбъркваме добре и оставяме да се задушат всички съставки за около 10 мин.
  10. През това време сменяме водата на елдата. (Винаги сменям водата когато приготвям разни варива, тъй като така се маха горчивия вкус, а и се махат разни ензими, които са причината да имаме газове и подут корем след като ядем варира, като боб, леща или елда. Поне за  себе си съм установила, че като се смени поне един път водата, в която се вари се отразява по-добре на организма.)
  11. Слагаме нова вода в тенджерата, малко сол и варим отново около 5 мин.
  12. След като е готова елдата, я махаме от котлона.
  13. Връщаме се към тенджерата със зеления боб, лука, спанака, и чесъна и добавяме доматеното пюре.
  14. Объркваме хубаво и оставяме на слаб огън около 5 мин.
  15. След като по изври малко водата от доматеното пюре и се сгъсти, махаме от котлона.
  16. В тенджера объркваме елдата заедно с останалите съставки.
  17. Сервираме, като може да добавим сирене, розмарин и червен пипер.

Надявам се рецептата да Ви е била интересна. Ще се радвам да споделите Вашите резултати в коментарите под статията.