Зелен боб с елда (гречка)
Продукти:
Зелен боб с елда
Обожавам да хапвам зелен боб и за голям късмет ми попадна буркан с домашен зелен боб. Тъй като имах и голям пакет елда, реших, че двете неща могат да се комбинират в една доста бърза рецепта. За около половин час приготвих много вкусно, но и изключително полезно ястие. Става да се хапва и топло и студено. Важното е, че става лесно, вкусно и после ти е леко на коремчето 🙂
Начин на приготвяне
- Слагаме малко зехтин в дълбок тиган и задушаваме лука.
- След това добавяме чесъна и спанака. (Аз имах спанак от консерва, но ако имате пресен или замразен пак ще свърши работа)
- Слагаме сол и черен пипер.
- Оставяме около 5-10 минути да поомекне спанака.
- През това време измиваме елдата. (Премивам със студена вода на чешмата преди да я сложа да се вари, за да паднат разни люспички и мърсотия)
- Слагаме я да се вари в тенджера. (Имах от по-тъмната елда, водят я печена елда. На мен лично ми харесва повече вкуса на този вид елда, но Вие ако имате друг вид пак ще може да я използвате. Варя елдата в съотношение 1:2, тоест слагам два пъти повече вода, отколкото е съдържанието на гречката. 150гр. елда се събират в една чаена чаша, в този случаи водата, която ще е необходима за сваряването на елдата е две чаени чаши вода.)
- Оставяме елдата да ври около 5минути.
- През това време към тенджерата с лука, чесъна и спанака добавяме и зеления боб.(Използвах предварително приготвен домашен зелен боб от буркан, като може да използвате и от консерва. Идеята е, че трябва да е предварително сварен. Ако имате пресен ще трябва да го сварите и тогава да го добавите съм останалите съставки.)
- Разбъркваме добре и оставяме да се задушат всички съставки за около 10 мин.
- През това време сменяме водата на елдата. (Винаги сменям водата когато приготвям разни варива, тъй като така се маха горчивия вкус, а и се махат разни ензими, които са причината да имаме газове и подут корем след като ядем варира, като боб, леща или елда. Поне за себе си съм установила, че като се смени поне един път водата, в която се вари се отразява по-добре на организма.)
- Слагаме нова вода в тенджерата, малко сол и варим отново около 5 мин.
- След като е готова елдата, я махаме от котлона.
- Връщаме се към тенджерата със зеления боб, лука, спанака, и чесъна и добавяме доматеното пюре.
- Объркваме хубаво и оставяме на слаб огън около 5 мин.
- След като по изври малко водата от доматеното пюре и се сгъсти, махаме от котлона.
- В тенджера объркваме елдата заедно с останалите съставки.
- Сервираме, като може да добавим сирене, розмарин и червен пипер.
Антоанета
Изглежда вкусно! Ще я пробвам и пак ще пиша.
Eli
Изглежда супер!Колко горе-долу порции излиза?
Mariya
Благодаря, Ели 🙂 Зависи от начина на сервиране, но излизат около 5-6 порции.